2013. március 20., szerda

Aranygaluska ahogy a nagymamám készíti



hozzávalók 6 főre

A tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 nagy ek cukor
2 tojássárgája

A szóráshoz:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor (vagy több vagy kevesebb, ízlésfüggő)
10 dkg vaj

A sodóhoz:
7 dl tej
4 tojássárgája
1 rúd vanília kikapart magja
6 dkg cukor
1 púpos ek liszt

A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.
A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük.
Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.
Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).
Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!).
Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 22 cm
költség: 1500 Ft
költség egy főre: 250 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.