2013. szeptember 24., kedd

Blaha Lujza torta


Tésztája barna linzer tészta, tölteléke málnaíz, bevonóanyaga rózsaszín fondán.


Hozzávalók:
Tészta:
20dkg liszt
5dkg darált dió vagy mogyoró
16dkg vaj
7,5dkg porcukor
1 tojássárgája
Fél csomag vaníliás cukor
Fél citrom reszelt héja
Egy csipet só

Töltelék:
Málnalekvár

Bevonóanyag:
Rózsaszín fondán

A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrtam, amit fél órát pihentettem. Lisztezett gyúródeszkán 5 db, ~16cm átmérőjű korongot szúrtam ki, amelyeket sütőlapon 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem. A kisütött lapokat forró málnaízzel töltöttem meg és kentem meg vékonyan a külsejét, majd egy napos pihentetés után rózsaszín fondánnal húztam át.


A torta díszítésére nem találtam információt, így csak egy kis olvasztott csokival és marcipán golyócskákkal dekoráltam.

Nagyon finom lett a végeredmény, azonban - az összetételének megfelelően - igen tömény. Elég a tortából vékony szeleteket vágni. Nem is tortára asszociál az ember a kóstoláskor, hanem egy finom linzer-süteményre.
 Egy csésze tea vagy kávé mellé egy vékony szelet belőle igazán különleges élmény!

Forrás


Bordás Marcsitól

Blaha Lujza torta

Hozzávalók
250 g liszt
100 g vaj
100 g porcukor
85 g dió
5 dkg kakaópor
3 db tojás
340 g málnalekvár
rózsaszín fondant

Elkészítés
A finomra darált diót a liszttel, a cukorral, a kakaóporral és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját és sima tésztává gyúrjuk. Ha lehűlt, vékonyra nyújtjuk és három egyforma tortakarika nagyságú lapot formázunk belőle. A lapokat előmelegített sütőben kisütjük.
Ha kihűlt, málnalekvárral töltjük, és a tetejét is lekvárral húzzuk át. Ha kész tegyük kis időre a hűtőbe. Végül rózsaszínű fondanttal vonjuk be.

Fondant készítése

Egy torta bevonásához 25-30 dkg kristálycukrot veszünk, hozzáöntünk 1 dl vizet, néhány csepp ecetet. Előbb lassú tűzön addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad. Forrás közben már nem szabad kavargatni, de a forrás egy pillanatra sem állhat meg. A szirup eleinte habosan fő és gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sűrűsödik, a buborékok nagyobbak lesznek, hólyagosak és nem pattannak szét a felszínen. Főzési ideje néhány perc. Most egy kanállal kiveszünk a szirupból és egy tányérba öntött kevés hideg vízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldatként marad, vagyis összeáll, golyót formál, a szirup kész. Ekkor ízesítjük (kávé, kakaó, stb.) és az edényt a tűzről levesszük. A szirup tetejét nagyon kevés vízzel meglocsoljuk, kikavarjuk. Piros tortafestékkel színesítsük. A festéket előbb egy kávéskanál vízben jól feloldjuk és úgy adjuk a fondant-hoz.
Ezután gőz fölött lassan melegítve addig kavarjuk, amíg olvadni kezd. Csak egész langyos, testmeleg legyen és olyan sűrű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sűrű, pár csepp vízzel locsoljuk meg, de utána keverjük jól el. Most az egész anyagot egyszerre a torta közepére öntjük, széles késsel egy-két mozdulattal elkenjük hogy a szélekre is egyenletesen lecsurogjon. A széleit késsel igazíthatjuk, ahol nincs bevonva, de a tetejéhez már nem nyúlhatunk, mert azonnal szárad. Bevonás előtt az olvasztáskor adhatunk hozzá egy kávéskanálnyi tojásfehérjét, ettől fényesebb lesz. Egy szépen sikerült fondant-bevonatot díszíteni sem kell.

1 megjegyzés:

  1. Egy forrás-megjelölést megköszönnék, ha már teljesen át lett másolva ide a receptem és fotóim! Zs.

    VálaszTörlés












Header

.

.

.

.