2013. április 5., péntek

csőben sült krumpliomlós


Hozzávalók:
1-1,5 kg friss sütni való krumpli
5 dl tejszín
(tej, amennyiben a hígítást választjuk)
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés:
1. Hámozzuk meg a krumplikat és öblítsük le őket.
2. Gyaluljuk vékony karikákra. (Ha tehetjük, ne szeleteljük, hanem gyalut használjunk!)
3. Készítsük elő a tejszínes öntetet. Egy tálban (legjobb csőrös edényben, amiből könnyen önthető) keverjük el a fűszerekkel és az apróra zúzott fokhagymával.
4. Vajjal kenjünk ki egy tűzálló edényt. Tegyünk egy réteg krumplit az edény aljára. (Kb. a lereszelt krumpli harmada.) Öntsük le a tejszínnel úgy, hogy ellepje.
5. Ismételjük a rétegeket, amíg elfogy. Fontos, hogy úgy válasszunk edényt, hogy kb. 3 cm maradjon szabadon, mert sülés közben kifuthat. Annyi tejszínt/tejet használjunk, hogy teljesen ellepje a krumplit. Úgymond „tocsogjon” benne!
6. 140-150 fokon süssük körülbelül 45 percet. Sülés közben figyeljük, hogy átsült-e. A sütés végén, magasabb hőfokon megpiríthatjuk a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.