2012. február 29., szerda


szalagos fánk


Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
8 dkg vaj
3 db tojássárgája
3 cl rum
csipet só
20 dkg baracklekvár
1 l olaj

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük az elmorzsolt élesztőt és a porcukor felét. A liszthez hozzáadjuk a megkelesztett élesztőt a tejjel együtt, a tojások sárgáját, a vajat, a rumot, a csipet sót, majd egy közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle.
A kelt tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik a keverőedény falától. Meleg huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva megkelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Lisztezett fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és 10 percet pihentetjük. A kétszeresére kelt fánkokat óvatosan felemeljük, és a közepükbe mélyedést alakítunk ki ujjainkkal. A fánkokat a mélyedéssel lefelé, közepes hőmérsékletűre melegített olajba helyezzük, majd fedővel lefedjük. Ha az egyik oldaluk megsült, lapátkanállal megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A készre sült fánkokat lecsepegtetjük, és tálcára helyezzük. A fogyasztás előtt a mélyedésekbe baracklekvárt teszünk, majd meghintjük porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

.

.

.

.