2012. január 10., kedd




Zserbó


Hozzávalók

  • 1/2 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • egy csipet 

a töltelékhez:
  • 20-30 dkg darált dió
  • 10 dkg nagy darabokra aprított dió
  • 1 dl rum
  • 15 dkg cukor
  • 15-20 dkg sárgabarack lekvár

a mázhoz:
  • 1 evőkanálnyi vaj (kb. 2 dkg) 
  • 10 dkg keserűcsoki
  • 4 kanál cukrozatlan kakaópor
  • 4-5 kanál cukor
  • víz


A töltelék hozzávalóit -a lekvár kivételével- egy edényben összekeverjük, vagy összemelegítjük.  

Jöhet a tészta:
A tejhez adunk egy evőkanálnyi cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. 
Dagasztótálba mérjük a lisztet, a cukrot, a puha vajat, a tojássárgákat, a szódabikarbónát és a a csipet sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Összegyúrjuk, vagy a géppel összegyúratjuk.
A tésztát négy részre osztjuk. 
Lisztezett felületen egyenlő nagyságúra nyújtjuk, akkorára, amekkora tepsiben sütjük majd. (Ha a tészta ragad, két sütőpapír közé téve nyújtsuk ki!)

A tepsit kivajazzuk, belesimítjuk az egyik kinyújtott tésztát. Megkenjük baracklekvárral, majd a diós töltelék egyharmadát rásimítjuk.
Jöhet a következő tészta, rá lekvár és a töltelék egyharmada, majd a harmadik tészta, lekvár és a maradék töltelék, majd az utolsó tészta.

A sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát néhány helyen egy hústűvel, vagy villával megszurkáljuk, majd kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd a máz hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk, összemelegítjük, és a süteményre kenjük.


                                                                   x          x          x


Hozzávalók: kb. 36 szelethez:

 A tésztához:
 35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg Rama margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő csipetnyi sütőpor

A töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg lekvár

A bevonathoz:
4 evőkanál kakaó 4 evőkanál cukor 5 dkg vaj 1 evőkanál tojásfehérje

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk. Munka: kb. 1 óra Fogyasztható: kb. 5 óra múlva 1 adag: 124 kcal kcal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.