2012. január 10., kedd




  • 5 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 3-4 ek tej
  • 6 dkg méz
A margarint, az egész tojást. a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként kinyújtjuk, és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

 Egyenként sütőpapíron sütve a legegyszerűbb, illetve, ha már eleve  a sütőpapíron nyújtjuk ki, sokkal könnyebb felemelni, és a tepsibe, vagy a tepsi hátuljára tenni és megsütni.

A grízes változat:
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 6 dkg búzadara
  • kb. 15 dkg baracklekvár
  • + 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum
A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb megkentem a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket.

A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.