- 5 dkg margarin
- 40 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 3-4 ek tej
- 6 dkg méz
A margarint, az egész tojást. a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként kinyújtjuk, és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
Egyenként sütőpapíron sütve a legegyszerűbb, illetve, ha már eleve a sütőpapíron nyújtjuk ki, sokkal könnyebb felemelni, és a tepsibe, vagy a tepsi hátuljára tenni és megsütni.
A grízes változat:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 dl tej
- 6 dkg búzadara
- kb. 15 dkg baracklekvár
- + 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum
A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb megkentem a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket.
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése