Rétestorta - Molnár Anikótól
80 dkg alma 5 dkg Rama 50 dkg túró 3 tojássárgája 40 dkg cukor 2 csomag 6 lapos réteslap Őrölt fahéj 20 dkg darált dió 6 dl tejföl 20 dkg darált mák |
A forma kikenéséhez 7-8 dkg rama 3-4 evőkanál zsemlemorzsa.
Tetejére porcukor.
Az almát olvasztott margarinon megpároljuk, a túrót áttörjük 10dkg cukorral és a tojás sárgákkal összekeverjük.
Egy 26-os tortaformát kivajazunk és kiszórunk zsemlemorzsával, 2 lapot teszünk az aljára, meglocsoljuk olvasztott margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával. Mehet rá a kihűlt alma, 2 púpozott evőkanál cukor és egy fél kiskanál fahéj.
Erre réteslap jön (margarin-morzsa), mehet rá a dió és 2 púpozott evőkanál cukor valamint 3 evőkanál tejföl.
Ismét réteslap (margarin-morzsa), jöhet a túrókrém, majd egy réteslap (margarin-morzsa), rászórjuk a mák 2 púpozott evőkanál cukrot és ismét jöhet a réteslap (margarin-morzsa).
Ügyeljünk, hogy a tetejére mindig dupla réteslap kerüljön. Maradék margarin megy a tetejére előmelegített sütőbe közepes lángon egy órát sütjük.
Rétestészta széle (V.M.)
„Kétféleképpen használható fel:
I. A kinyújtott rétestészta legombolyított vastag szélét összegyúrom, csipetkét szaggatok belőle és levesbe főzöm, frissen vagy szárítva.
II. A rétes szélét ujjnyi vastagra kinyújtom, egyik felét ujjnyi vastagon megkenem darált, sózott, borsozott tepertővel, ráhajtom a másik végét, kinyújtom ujjnyi vastagra, négyrét összehajtom, minden réteget megkenek olvasztott zsírral, kinyújtom kétujjnyi vastagra, pogácsaszúróval kiszaggatom, tetejét kés fokával kockázom, tojással megkenem és a sütőben pirosra sütöm. Sajttal és köménnyel hintve, teához igen jó. Töpörtyű helyett párolt borsozott káposztát is lehet használni."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése