2019. július 14., vasárnap

Hófehérke


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír (vagy szobahőmérsékletű vaj)
10 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
néhány evőkanál tejföl

A krémhez:
4 evőkanál liszt
4 dl tej
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

+ a tetejére 1 evőkanál porcukor

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral és sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt/vajat, hozzáadjuk a tojást, majd annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). 
2. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es lapokra. Egy tepsi hátulját lekenjük pici vajjal, meghintjük liszttel, és a lapokat ezen tepsi hátulján egyenként megsütjük 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6 perc alatt (a tészta világos maradjon - amikor a szélei picikét kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből még akkor is, ha még puhának érezzük a tésztát).  
3. A krémhez a lisztet először kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
4. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, akkor összekeverjük a vajas krémmel.
5. Az egyik tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém felét, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik fele, melyre ráhelyezzük a harmadik lapot.
6. Éjszakára betesszük a hűtőbe letakarva, másnap reggel kivesszük, hagyjuk jó fél óráig állni hagyjuk szoba hőmérsékleten, hogy jól át tudjanak puhulni a lapok, majd meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.