2013. január 18., péntek

6 étel, amivel a koleszterinszintjét csökkentheti

Sokan aggódnak, hogy a hagyományos tojásos és egyéb zsíros ételek miatt az ünnepek idején megugrik a koleszterinszintjük.

Nem is csoda, lassan minden második embernek - persze a jóléti országokra gondolunk - magas a koleszterinszintje (a 200 mg/dl szint fölötti koleszterin jelentős szerepet játszik a szív- és érrendeszeri betegségek kialakulásában). Vegye fel a vértet, és védekezzen egészséges ételekkel a húsvéti áradat ellen! Összegyűjtöttünk hat olyan tápanyagforrást, amivel csökkentheti koleszterinszintjét
1. Zab, zabpehely, zabkása - zabolátlanul

A zab egy olyan komplex szénhidrátot tartalmaz (az ún. béta glükán poliszacharidot), amely a rákos sejteket ‘leköti’, megakadályozva azok további osztódását, úgy is szokták mondani, hogy a tumorsejteket pusztítja. Hogyan illesszük be könnyen a napirendünkbe? Indítsuk a reggelt egy kis zabpelyhes reggelivel: nagyon finom joghurttal és szárított gyümölcsökkel keverve.

Vagy készítsünk egy kis zabkását (tejjel és vízzel is készíthető) és ízesítsük édesre, vagy sósra, ízlés szerint. Olyasmi, mint a tejbegríz, könnyen, gyorsan elkészíthető és nagyon rugalmasan kombinálható édes és fűszeres ízekkel. Mi egy kis házi eperlekvárt javaslunk, vagy aszalt szilvát apróra vágva. Hmm, ide vele, most azonnal! Ha a családja nem túl nyitott a modernebb, egészségesebb étkezésre, akkor tehet zabot palacsintatésztába is, házi készítésű kenyérbe, süteménytésztákba.
2. Mandula – a nélkülözhetetlen nass

A mandula nemcsak egészséges de önmagában is finom rágcsálnivaló. A legjobb kombináció annak bizonyítására, hogy nem minden árt, ami örömet okoz. A mandula két olyan antioxidánst tartalmaz, amely gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakban: egyrészt E vitaminban gazdag, másrészt flavonoidokban. Nemcsak a nyers, de a pörkölt mandula illetve a mandulavaj is segít csökkenteni a koleszterin és a triglicerid szintet, amelyek a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért felelősek.

Darált mandulát rendkívül könnyen hozzáadhatunk szinte minden ételhez: reggeli műzlikbe is keverhető, szórhatjuk sült csirkemellre, mandulapelyheket tehetünk sütemények, pudingok, palacsinták tetejére, tésztájába, salátákba, stb., lényegében, ahova nem szégyelljük. Ha a lehető legtöbbet szeretnénk a mandula tápértékéből és koleszterincsökkentő képességéből megtartani, akkor nyersen, a vékony barna héjacskával együtt fogyasszuk.
3. Lenmag – nemcsak ruha készül lenből

A lenmag is egy hétköznapi és természetes ‘csodaszer’, ha a koleszterinszintet akarjuk karbantartani. A lenmagot a flavonoidok és a lignán-glikozidok teszik rákellenes tápanyagforrássá (ráadásul menopauza idején a hőhullámok csökkentésében is jótékony szerepe van, magas az omega 3 szintje, stb.). Hatékonyan segítik a koleszterin kiürítését.

És hogy használhatjuk fel a legjobban? Lehetőleg lenmag őrleményt együnk, amiből a szervezetünk könnyebben felszívja a tápanyagokat mint az egész lenmagokból. Az őrölt lenmag keverhető levesbe, salátába, sajtkrémbe, szendvicskrémekbe, stb.
4. Fokhagyma – szájszag ide vagy oda

A fokhagyma a máj koleszterintermelését némileg csökkentheti. Annyira az alap konyhai hozzávalók része, hogy sokat nem is kell gondolkozni rajta, hogy kerüljön gyakrabban az asztalra. Vannak akik egész fokhagyma gerezdeket esznek nyersen, különösen télvíz idején, amikor gyakoriak a meghűlések, és milyen jól teszik! De vannak, akik gombás megbetegedésekre, vagy általában az immunrendszer erősítése végett fogyasztják.

Ahogy mondani szokták, amilyen büdös, olyan egészséges. Nem hiányozhat a fokhagymanyomó a háztartásból.
5. Alma – almát almával

Az alma héja és az almahéj alatt húzódó gyümölcsrostok antioxidánsokban gazdag rétegek, amelyek a koleszterin lerakódását gátolják. Aki az alma héját nem szereti rágcsálni (vagy már nem tudja elrágni), csak az almát eszi meg, az alma legjobb részét dobja ki. Inkább próbálja meg apró darabokra vágni vagy darálni a hámozóval eltávolított héjakat, és salátába keverni (szinte bármilyen salátát feldob egy kis almahéj vagy püré), vagy hozzáadni sütemény- / palacsintatöltelékhez.

Sokszor készítünk almás süteményeket, és a megmaradt héj napokig frissen eláll a hűtőben, igyekezzünk újrafelhasználni a benne lévő polifenolokat és antioxidánsokat. A polifenolok bizonyítottan képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel, továbbá egyes ráktípusokkal szemben. Miért költene drága gyógyszerekre?
6. Bab – csicseriborsó, bablencse...

A bab, illetve a hüvelyesek általában véve egy speciális rostot tartalmaznak (pektint), amely a vastagbélben oldódik. A szervezetünkben levő egészséges baktériumok feldolgozzák ezeket a rostokat, valamint a babban lévő cukrot, amelyek segítségével zsírsavak keletkeznek. Hogy mi lesz a zsírsavakkal? A májba eljutva csökkentik a máj LDL koleszterintermelését. Rendkívül sokféle bab kapható ma már a boltokban, a vörösbabtól, a nagyszemű tarkababon át, a cannelloni babig - szinte kivétel nélkül mind megfelel a koleszterin hatékony csökkentésére (a könyv szerzője a vörösbabot és a canellonit is kiemeli).

Ha már unjuk a saját babos repertoárunkat (babfőzelék, Jókai bableves, babgulyás, stb.), akkor próbáljunk újítani: javasolt fogyasztási formája a babsaláta, ill. a káposztás bab. Nagyon tápláló a chilli con carne, a mexikói krumplis bab, a görögös fetás bab, finom és egészséges a humusz (csicseriborsóból készül), stb.

Fontos, hogy a koleszterinszint csökkentésében az ételadagok mérete, a táplálkozás gyakorisága is jelentős szerepet játszik. A leginkább koleszterinbarát étkezési mód, ha a nap folyamán több kicsi adagot eszünk: napi 5-6x kisebb étkezés 5%-kal csökkentheti a koleszterinszintet a a British Medical Journal egy tanulmánya szerint. Hogy ez nem hangzik túl soknak? Valóban nem óriási különbség, de 5%-kal kevesebb koleszterin már 10%-kal csökkentheti a koszorúér betegség kialakulását...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.