2012. július 25., szerda

AZ ALMÁRÓL


A hétköznapi csoda: alma

Nincs olyan ember a Földön, aki ne evett volna almát. Az egyik legalapvetőbb gyümölcsként tartjuk számon, és már évezredek óta a köztudatban van, nem csak mint a bűnbeesés tárgyaként, hanem mint gyógyszer is.
Az almáról
Az alma a rózsafélék családjába tartozik. Termése gömbölyű, két végén bemélyedéssel. A felső bemélyedés az alma szárának a helyen, az alsó, az elszáradt csészelevelek maradványa. Az édes gyümölcshúst viaszos héj borítja, belül pedig öt hártyás rekeszben találhatóak a magvak.
Gyógyhatásai
Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenre jó az alma. Alacsony energiatartalma kifejezetten jó éhségcsillapító. Nagyon sok féle ásványi anyagot tartalmaz, többek között vasat, kalciumot, foszfort, magnéziumot. Vitaminokban is igen gazdag, nagyobb mennyiségben A-, B- és C-vitamint találhatunk benne. A gyümölcsben az érés során pektin keletkezik, ami bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán. Emellett jó hatással van a hasmenésre és a székrekedésre is, a mindennapi alma fogyasztás pedig szabályozza a székletet. Az alma rendszeres fogyasztásával elérhetjük a koleszterin szint csökkenést, illetve a vércukorszint szabályozástSerkenti a vérkeringést, valamint igen jó hatással van a májra. Méregtelenítőként is számon tartjuk, kétnapi almakúrával nem csak fölös kilókat adhatunk le, de méregteleníthetjük szervezetünket. Az gyümölcs a vesénket is kíméli, valamint segít megakadályozni a vesekőképződést.
Felhasználás
Az almát rengeteg módon elkészíthetjük és fogyaszthatjuk. A legjobb és leghatásosabb módja azonban, ha nyersen a héjával együtt fogyasztjuk. De készíthetünk belőle kompótot, süteményekhez is felhasználhatjuk, fogyaszthatjuk sütve, esetleg főve, húsok köreteihez, párolhatjuk is és finom levest készíthetünk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

.

.

.

.