2012. április 8., vasárnap

Íme a legbizarrabb húsvéti szokások

A keresztény világ már hetek óta készülődik a húsvétra, de nem mindenki csokitojással ünnepel.



A hívek szögeket ütnek a kéz- és lábfejükbe Nagypéntek napján

Az egyik szokatlan formája a megemlékezésnek Szlovákiában illetve Csehországban alakult ki. Itt szó szerint elfenekelik a nőket, aminek szimbolikus jelentése van. A férfiak így kívánnak jó egészséget és szépséget a következő évre. Korábban nem a kezükkel, hanem fűzfavesszőből font seprűvel sóztak rá a nők hátsó felére, amelyre színes szalagokat kötöttek.
A Fülöp-szigeteken, Indiában, Spanyolországban és Ausztráliában is élnek katolikus hívek, akik az utóbbi években egyre inkább figyelemmel kísérik az ünnepi rituálét. Már jó néhány nappal korábban készülődni kezdenek a húsvétra, és igen sajátságos formáit választják a részvételnek.
A bűnbánó fülöp-szigeteki hívek például szögeket ütnek a kéz- és lábfejükbe Nagypéntek napján, hogy így emlékezzenek Krisztus keresztre feszítésére. Az ázsiai ország északi részén csuklyát viselő, mezítlábas vezeklők korbácsolják magukat a nyílt utcán, hogy nyilvánosan megbűnhődjenek vétkeikért. Másutt színpadi előadás keretében játsszák újra Krisztus meghurcolását, beleértve egy fakereszt végigcipelését a városon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.