2018. szeptember 6., csütörtök

Diós habos londoni szelet


  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor (púpozott)
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • lekvár a tészta kenéséhez
Diós-habos rész:
  • 6 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  •      csipet só
A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt).
Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe 20x30 cm (tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe).
A tepsiben lévő tésztát ezután kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral (én bőven megkentem sárgabarcklekvárral).
A diós habhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot és verjük kemény habbá.
A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz és fakanállal óvatosan forgassuk össze.
Ezután a diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki és úgy hűtsük ki teljesen.
Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.                                                                             forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.