hozzávalók / 8 adag
A krémhez
- 6 db tojássárgája
- 80 g cukor
- 25 g kukoricakeményítő
- 250 ml habtejszín
- 125 g vaj
- 3 csepp mandulaaroma
A tésztához
- 6 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 150 g cukor
- 200 g pirított mandula
Az összeállításhoz
- 70 g pirított mandulapehely
A tésztához
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg teljesen kemény nem lesz.
- A pirított mandulát ledaráljuk, és három részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjés keverékhez.
- A tésztát két részre osztjuk, és kivajazott/kilisztezett (az aljára akár rakhatunk plusz sütőpapírt is, hogy könnyebb legyen kivenni) tortaformába beleöntjük a tészta egyik felét.
- 185 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha ez megvan, akkor megismételjük a másik adag tésztával is.
A krémhez
- A tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt egy tálba tesszük, és habverővel elkeverjük.
- A tejszínt egy lábosban melegíteni kezdjük, és amikor már jó meleg (de még nem forrt fel), lehúzzuk, és folyamatos keverés mellett, óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásos keverékhez. Amikor ezzel megvagyunk, az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jó sűrű, puding állagú nem lesz.
- Lehúzzuk, folpackkal letakarjuk a tetejét, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- Ha a krém kihűlt, akkor egy tálban a szobahőmérsékletű vajat és a mandulakivonatot robotgéppel habosra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a krémet, és robotgéppel csomómentesre keverjük.
A tetejére
- Az egyik tortalapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik tortalapot, és bevonjuk a maradék krémmel a tortát. A tetejét megszórjuk pirított, szeletelt mandulával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
- sütési hőfok: 185°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 23 cm Forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése