2017. január 5., csütörtök

Svéd mandulatorta



Mindenki nagy kedvence a svéd mandulatorta, és nem is olyan nehéz otthon elkészíteni, mint az elsőre gondolnánk!

hozzávalók / 8 adag

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz


A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg teljesen kemény nem lesz.
  2. A pirított mandulát ledaráljuk, és három részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjés keverékhez.
  3. A tésztát két részre osztjuk, és kivajazott/kilisztezett (az aljára akár rakhatunk plusz sütőpapírt is, hogy könnyebb legyen kivenni) tortaformába beleöntjük a tészta egyik felét.
  4. 185 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha ez megvan, akkor megismételjük a másik adag tésztával is.

A krémhez

  1. A tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt egy tálba tesszük, és habverővel elkeverjük.
  2. A tejszínt egy lábosban melegíteni kezdjük, és amikor már jó meleg (de még nem forrt fel), lehúzzuk, és folyamatos keverés mellett, óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásos keverékhez. Amikor ezzel megvagyunk, az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jó sűrű, puding állagú nem lesz.
  3. Lehúzzuk, folpackkal letakarjuk a tetejét, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  4. Ha a krém kihűlt, akkor egy tálban a szobahőmérsékletű vajat és a mandulakivonatot robotgéppel habosra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a krémet, és robotgéppel csomómentesre keverjük.

A tetejére

  1. Az egyik tortalapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a másik tortalapot, és bevonjuk a maradék krémmel a tortát. A tetejét megszórjuk pirított, szeletelt mandulával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm                                 Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.