2015. február 15., vasárnap

Békebeli hókifli

A tésztához:

20 dkg zsír 1-1,5 dl tejföl 1 tojás 1 csomag sütőpor 10 dkg porcukor kb. 50 dkg liszt

A töltelékhez:
10 dkg mák vagy mogyoró (dió, mandula…) 10 dkg porcukor 0,5 dl tej citromhéj rum baracklekvár

A hempergetéshez: 15 dkg porcukor

Az adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele.) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (Még szerencsésebb, ha előző este begyúrjuk.)

Elkészítjük a tölteléket. Én most kétfélét csináltam, így a hozzávalók arányai értelemszerűen megfeleződtek töltelékenként. A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral, rummal, citromhéjjal, 1 evőkanál lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott, levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni. (Vigyázzunk, mert könnyen lekap a tűzön!)

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőn kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbehajtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ki ne jöjjön, majd ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit.

Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény! Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fémdobozba téve lehűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.