2011. május 21., szombat

ESÉLY A RÁK ELLEN


A rák mindannyiunkban ott lappang – mégsem lesz mindenki beteg. Többségünk szervezete megküzd a hibás sejtekkel, védekező mechanizmusunk sikeresen működik. A Gyöngy magazin összeállításában a tényeket és a lehetőségeket vettük számba.
Európai összehasonlításban férfiaknál az első, nőknél a második helyen állunk a rosszindulatú daganatos betegségek okozta halálozási listán. Az okok természetesen szerteágazók és bonyolultak, de évtizedekre visszanyúló, önpusztító életmódunk mindenképpen közrejátszik a rák kialakulásában. Táplálkozási, étkezési szokásaink: zsírban gazdag, zöldségben, gyümölcsökben és rostokban szegény ételeink súlyos kockázatot jelentenek. És akkor még nem beszéltünk a kiemelkedően magas cigaretta- és tömény szeszfogyasztásunkról, és arról sem, hogy a fogkrém-fogkefe felhasználásunk szégyenletesen alacsony.
A szűrés ingyenes – mégsem mennek sokan
A rák elleni harcban környezetünk szennyezettsége régi problémánk, csakúgy, mint a szűrések nem megfelelő szervezettsége. Míg nyugaton a méhnyakrák halálozási aránya jelentősen csökkent, nálunk sajnos még mindig három és félszer annyi nő betegszik meg, mint ezekben az országokban. Pedig ennek a szűrése rég megoldott, csak a nőgyógyászhoz kellene elmenni hozzá.
Első helyen állunk a női tüdőrákos halálesetek számában, dobogósak vagyunk a női vastag-, és végbélrákos halálozásban.
Magyarországon fájdalmasan sokan, évente 30-40 ezren valamilyen rosszindulatú daganatban halnak meg. Pedig a rettegett kór az esetek többségében időben fölfedezhető, ezért gyógyítható. Sőt, sokszor meg is előzhető.
Kétségtelen, hogy az ország rossz „lelkiállapota” is szerepet játszik a rákbetegségek magas számában, de még mielőtt végképp elkeserednél, az is igaz, hogy a kilencvenes évek óta egyre kevesebben halnak meg Magyarországon rákbetegség következtében. (De még mindig túlságosan sokan.)
A baj már a méhben kezdődik
A felnőttkori rosszindulatú daganatok kialakulásában szerepet játszik a dohányzás, az elhízás, a kevés mozgás és a stressz. De miért lesznek rákosak a gyerekek? „A gyerekeknél a betegség kialakulása már a méhen belül megkezdődhet. – mondja prof. dr. Fekete György, a Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinika egyetemi tanára.: – Valamilyen genetikai változás miatt egy adott sejtcsoport másképpen kezd működni, rosszindulatú sejtszaporodás indul el. Normális esetben az immunrendszer azonnal fölismeri ezt, teljes erővel támadásba lendül, és elpusztítja a rákos sejteket. De néha felborul az egyensúly.”
Figyelj oda a gyermekedre!
Magyarországi sajátosság, hogy nálunk több az agydaganatban szenvedő gyermek. Ennek okát még a szakemberek sem tudják biztosan, de folyamatosan vizsgálják, kutatják.
A csecsemő fürdetésekor észre kell venni, ha a gyerek hasa keményebb, előredomborodik – bár fájdalmat nem okoz –, ez a vese, mellékvese betegségére figyelmeztethet.
Leukémiára utalhat, ha a gyermek sápadt, gyenge, éjszakai végtagfájdalmai vannak. A végtagok fájdalmát sok szülő a növekedésnek tulajdonítja – pedig növési fájdalom nincs. Ilyenkor a csontvelő nyomja a csont állományát, ami fájdalommal jár.
A szem daganata is felismerhető: eltér a visszfénye a szemnek.
Agydaganatot jelezhet, ha a gyermeket folyamatos, kínzó fejfájás gyötri, hevesen sír, hányinger nélkül hirtelen hány, látászavara van, szédül, esetleg görcsei vannak. Intő jel, ha az addig jól mozgó gyerek lába rendezetlenül mozog, nem tud jól járni.
A rosszindulatú betegségekre való hajlam örökölhető. Például: ha volt a családban pajzsmirigyrák vagy más hormontermelő szerv (például mellékvese) daganata is előfordult, akkor a gyerekeket is szűrni kell.
Az idő és az optimizmus életet menthet
Míg a felnőtt betegek esetében előfordul, hogy a terápiára hónapokat kell várniuk, szerencsére a gyerekeknél nincs várólista. A kezelés hármas pillére a kemoterápia, a sebészet és a sugárterápia. Mivel ez hónapokat vesz igénybe, a szülők a nap 24 órájában a gyerekeikkel lehetnek.
A betegség legyőzésében szerepet játszik az életmód és a táplálkozási szokások, de mindennél többet számít a pozitív lelki beállítottság. Amelyik család együttműködik, hisz a gyógyulásban, sokkal nagyobb eséllyel indul a harcba.
A megoldás az ételeidben van
A daganatok növekedését hatékonyan képesek megállítani a zöldteában lévő anyagok. A svéd rákkutatók felfedezését a statisztikai adatok is megerősítették. A legtöbb és a legkevesebb rákos megbetegedést mutató népek között az étkezési szokások jelentik a legfontosabb különbséget. Az ázsiaiak mell- és prosztatarákja általában sokkal kevésbé agresszív, mint a nyugati embereké. Ahol bőven isznak zöld teát, sokkal kevesebben betegednek meg rákban.
Míg étrended egyes összetevői hozzájárulhatnak a daganatok kialakulásához, mások épp ellenkezőleg, értékes, a rák ellen ható molekulákat rejtenek.
A „rákellenes étrend” elsősorban zöldségekből, gabonafélékből, kiegészítőként pedig olíva- (repce, lenmag) olajból, biovajból, fokhagymából, fűszernövényekből áll. Hús és tojás is fogyasztható, de csak mértékkel. (Ez az átlagos nyugati étrend szöges ellentéte.)
Zöld tea
Hatásos antioxidáns és méregtelenítő. Hatóanyaga, a katekin csak akkor ázik ki, ha 8-10 percig áztatod. Napi 5-6 csészével is fogyaszthatsz belőle. Délután 4 után már ne idd, jelentős koffein tartalma miatt gátolja az alvást.
Kurkuma és curry
A ma ismert leghatásosabb gyulladás gátló, erősíti a kemoterápia hatását, csökkenti a daganatok növekedését. Keverj össze 1/4 kávéskanál kurkuma port 1/2 kávéskanál olívaolajjal, csipet fekete borssal. Ezzel ízesítsd a leveseket, salátákat, zöldségeket.
Gyömbér
Erős gyulladás gátló és antioxidáns (hatásosabb, mint az E-vitamin) Fellép a rákos sejtek ellen, csökkenti a kemoterápia okozta hányingert. Adj reszelt gyömbért a wokban párolt zöldségekhez! Gyümölcsökkel, édesítve is finom.
Káposztafélék
A fejes és vörös káposzta, a kelbimbó, a brokkoli, a kínai kel, a karfiol, a karalábé szulforant tartalmaz, ami hatásosan fékezi meg a rákos sejteket. Megakadályozza, hogy a rákot megelőző állapotban lévő sejtek rosszindulatú daganattá fejlődjenek. A káposztát és a brokkolit ne főzd (forrald), mert a hatóanyaguk tönkremegy. Lefedve, rövid ideig párold, vagy wokban olívaolajjal hirtelen süsd meg.
Hagymafélék
A fokhagyma az egyik legősibb gyógynövény, nagyon hatásos rákmegelőző élelmiszer, de a vércukorszint csökkenéséhez is hozzájárul. Kevés olívaolajon pirítsd meg, párolt vagy sült zöldségekkel nagyon finom. Nyersen salátában, vagy magos kenyérrel, biovajjal is fogyaszthatod.
Karotinokban gazdag zöldségek, gyümölcsök
Sárgarépa, sütőtök, paradicsom, sárgabarack, cékla és valamennyi élénk színű zöldség és gyümölcs. A-vitamint és likopént is tartalmaznak, ami különösen egyes rákfajták (agydaganat) növekedését képes megakadályozni, és az immunrendszer működését is serkenti. A paradicsomban lévő hatóanyag, a likopén csak főzés során szabadul fel. Az olívaolaj gyorsítja a felszívódást.
Szója
Izoflavonjai megakadályozzák, hogy a nemi hormonok serkentsék a rákos sejtek fejlődését. Nem véletlen, hogy a sok szóját fogyasztó ázsiai nők között sokkal ritkább a mellrák. A hagyományos tejtermékek helyett érdemes szójatejet fogyasztanod. A szójatúró, vagyis a tofu sósan és édesen is sokféleképpen elkészíthető.
Omega-3 zsírsavak
Bizonyított, hogy aki legalább hetente kétszer eszik halat, bizonyos ráktípusokban ritkábban betegszik meg. A szardella, a makréla, a lazac és a lenmagolaj e zsírsavak leggazdagabb tárháza.
Probiotikumok
A belekben élő „barátságos” baktériumok segítik az emésztést, és fokozzák az immunitást. Ezek a baktériumok bizonyítottan gátolják a vastagbélrák kialakulását. Joghurtban, kefírben, savanyú káposztában bőven megtalálhatók.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése












Header

.

.

.

.